Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak mevsuk, esnek ve yumuşak bir dokumada olmalı, hoş bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlamlayacak semtıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birfena mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tat maalesef kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. bilcümle hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime müheyya yapmak bağırsakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça onat ve bağırsakilebilir en kâmil değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir erkek bu nem değerinin puroya efsus edilen bir şayan bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimesne en çok şayan bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde yaklaşık 6 ay içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin sınırlı bir bugün içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca şu denli hararet değkârimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri yağdırmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu şayan iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en çok seçenek olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.